Categorieën
bijeenkomsten

Meetup augustus #2019-08

Sinds donderdagavond 8 augustus hebben we een website voor onze WordPress Meetup in Zwolle. Met een groep van twintig enthousiastelingen zijn we op deze bewuste avond bezig gegaan de site op te zetten.

Sinds donderdagavond 8 augustus hebben we een website voor onze WordPress Meetup in Zwolle. Met een groep van twintig enthousiastelingen zijn we op deze bewuste avond bezig gegaan de site op te zetten. Het staat nog in de beginschoenen, maar dat weerhoudt mij er niet van een beknopt verslag te schrijven over de avond.

Opgelet: het aan- en afmelden voor de meetup blijft lopen via Meetup.com.

Waarom een website?

Allereerst de vraag waarom we een website wilden bouwen. Het antwoord laat zich het beste opsplitsen in drie gedeeltes:

  • De mogelijkheden van Meetup.com zijn beperkt. Het leent zich prima voor het aan- of afmelden, maar voor het delen of vinden van informatie is het minder geschikt.
  • We hebben een leuke groep WordPress enthousiastelingen. En we bezitten samen een schat aan kennis en ervaring. Een eigen website geeft ons plek waar we ons ei kwijt kunnen. We focussen ons in eerste instantie op informatie over de meetup, over sprekers en sponsoren, maar wie weet met wat voor ideeën we in de toekomst komen.
  • Het gezamenlijk opzetten van de website biedt een goede gelegenheid om van elkaar te leren

Hoe zijn we te werk gegaan?

Zoals gewoonlijk begon de meetup om 19:00 (inloop vanaf 18:45) en eindigde ze om 21:00. Na een kort welkomstwoord en een uiteenzetting van de plannen hadden we een uur de tijd om te sleutelen de website. Zodoende hielden we nog een half uur over om aanwezigen te kunnen helpen die speciaal naar de bijeenkomst zijn gekomen met een WordPress-vraag.

Wat we al hadden klaarstaan

Om tijdens de meetup spijkers met koppen te kunnen slaan hebben wij als organisatoren vooraf een aantal keuzes gemaakt en het één en ander klaargezet.

Allereerst hebben we wpmeetupzwolle.nl als domeinnaam geregistreerd. We hebben ook wpzwolle.nl op onze naam gezet, maar hiermee hebben we geen plannen behalve het doorverwijzen naar wpmeetupzwolle.nl.

Daarnaast hebben we een WordPress installatie klaargezet met enkele plugins en een thema. Leuk weetje: de website draait op een Raspberry Pi bij mede-organisator Jan Willem in Kampen.

Het thema waar we voor gekozen hebben is het Exhale theme. Dit is een premium theme, gesponsord aan ons door Justin Tadlock vanuit Amerika. Het is een flexibel thema zonder veel toeters en bellen, maar mét uitgebreide ondersteuning voor de Gutenberg editor.

Qua plugins zijn geïnstalleerd:

  • WordPress SEO van Yoast voor de nodige zoekmachine optimalisatie
  • EWWW Image Optimizer, voor het reduceren van de bestandsgrootte van de afbeeldingen die we uploaden naar de site. Dat scheelt laadtijd voor de bezoekers van de site. En het is beter voor het milieu, want minder data om te versturen betekent minder energieverbruik. En minder energieverbruik betekent minder uitstoor van CO2.
  • Gutenberg. De plugin-versie van Gutenberg loopt qua ontwikkeling voor op de versie die in WordPress geïntegreerd zit. Hierdoor kunnen we gebruik maken van de laatste bugfixes, features en optimalisaties. Bij het kiezen voor de plugin is het belangrijk dat je gekozen thema hier ondersteuning voor biedt, anders kunnen er oneffenheden ontstaan. Gelukkig zit dit bij het Exhale thema wel goed.

Verdeling van teams

Voor het echte werk besloten we de groep in drie teams op te splitsen. Het content-team werkte aan teksten en pagina’s. Team design hield zich bezig met een eerste ontwerp voor het logo. Tot slot spitste het meetup-team zich toe op het zoeken naar mogelijkheden om de agenda van meetup.com te integreren in de website.

Na pak hem beet drie kwartier werk rondden we de werkzaamheden af en namen we een moment om de voortgang te bekijken.

Qua content zijn we blij dat we een goedgevulde ‘Over Ons pagina’ hebben. Ook staan er een aantal pagina’s klaar om de volgende keer gevuld te worden. Los van de voortgang was het voor de meesten uit het team bovendien een kans om kennis te maken met de Gutenberg Block Editor.

Het designteam kwam na een brainstorm sessie en een live foto van de peperbus met een eerste versie van het logo. Er is gekozen voor het blauw van Zwolle, de contouren van enkele prominente Zwolse gebouwen en het WordPress logo. Op het laatste moment werd ook nog het idee geopperd om de omtrek van de binnenstad terug te laten komen in de vorm. To be continued.

Team Meetup heeft een aantal plugins geprobeerd, maar deze voldeden niet aan onze wensen. Er is nu gekozen voor het inladen van een RSS-feed. Niet alle gewenste Meetup informatie is hierbij beschikbaar, maar het is een goed begin. Voor een volgende keer kunnen we kijken of we de API van Meetup.com kunnen gebruiken. Dit is een stuk intensiever, maar bijna alle data van meetup.com staat ter beschikking waardoor we meer flexibiliteit hebben.

Tot slot

Namens het organisatie-team van WordPress Meetup Zwolle wil ik iedereen hartelijk bedanken voor zijn of haar bijdrage. Gezien de positieve reacties is dit voor herhaling vatbaar over een aantal maanden.