Categorieën
bijeenkomsten

Meetup november #2019-11

Afgelopen donderdag hadden we Jaap Wiering uit Amsterdam te gast als spreker. Hij kwam met ons delen hoe hij een statische HTML website met duizenden pagina’s omzette naar WordPress.

Afgelopen donderdag hadden we Jaap Wiering uit Amsterdam te gast als spreker. Hij kwam met ons delen hoe hij een statische HTML website met duizenden pagina’s omzette naar WordPress.

Maar eerst enkele statistieken. We waren met een mooie groep van ruim 20 WordPress enthousiastelingen. Drie hiervan waren er voor het eerst, voor de anderen was het bekend terrein. En dat verraste me, want meestal leunt de verhouding meer naar de nieuwelingen.

Zoals gewoonlijk mocht ik het spits afbijten met het welkomstwoord en een toelichting van de avond. Vervolgens deelde ik kort nog wat WordPress nieuws, ditmaal over de recente release van WordPress 5.3. Daarna was het de beurt aan Jaap.

Jaap, ook wel werkzaam onder de naam Fanagalo, vertelde hoe hij te werk ging bij het overzetten van 10.000+ HTML pagina’s naar WordPress. Ter introductie kregen we een gratis spoedcursus over bladmineerders, gallen en schimmels. Zo kregen we wat meer context over het project. Voor de leek: dit zijn plantparasieten (wist ik ook niet).

Persoonlijk vond ik de pragmatische project-aanpak van Jaap interessant. Hij importeerde de HTML pagina’s via een plugin naar WordPress, kopieerde de content via een spreadsheet naar een text-editor en paste vervolgens slimme zoek-en-vervang regels (regex) toe om de content op te schonen en structuur aan te brengen. Hierna plaatste hij de content weer terug naar WordPress.

Ook interessant was zijn toelichting over waarom hij de presentatie gaf. Hij ziet het als kans om wat terug te doen voor de gemeenschap waar hij veel van heeft geleerd. En voor iedereen geldt: je hoeft geen expert te zijn. Iedereen heeft kennis te delen en je kunt van iedereen wat leren.

De slides kun je terugvinden via deze link.

Na de presentatie hebben we nagepraat, bijgepraat en elkaar geholpen met WordPress vraagstukken. Na de officiële afsluiting van de avond (om 21:00) zijn we met een groepje van acht nog gezellig een drankje gaan doen in downtown Zwolle.

Volgende maand zijn we plan uit eten te gaan om het jaar af te sluiten. Meer informatie kun je vinden op onze meetup-pagina. In januari gaan we weer als vanouds verder.

Één reactie op “Meetup november #2019-11”

Top dat je dit verslag hebt gemaakt. Ik was er niet maar hoop vandaag erbij te kunnen zijn.

Reacties zijn gesloten.