Het programma van deze WordPress meetup Zwolle bestond uit een korte kennismaking met nieuwe deelnemers, twee levendige interactieve lightning talks met live demonstratie, en Hulp & Advies.
Lightning talk 1: Support Forum
In de eerste lightning talk gaf Marcel Pol een presentatie over de Support Forums van de website WordPress.org en met name de mogelijkheden van het support forum voor plugins en thema’s. Enkele highlights:
Support vragen
Het support forum bereik je op WordPress.org via de pagina Themes of de pagina Plugins. Selecteer je thema of plugin, kies tabblad Details en klik in de rechterkolom op ‘View support forum’. Per topic kan je de communicatie inzien. Vaak tref je al je vraag en de antwoorden daarop. Anders kan je zelf een topic starten. Om een bericht te plaatsen, moet je een account aanmaken en inloggen. Je kunt wel alles op WordPress.org vrij raadplegen zonder in te loggen. Dit support forum werkt voor de niet-commerciële (gratis) plugins. Voor commerciële plugins is het advies het eigen support team van de leverancier te raadplegen. Dit gaat meestal via een forum met betaald account, of via tickets.
Fouten melden
Bijvoorbeeld bij nieuw gepubliceerde plugins en updates kan een gebruiker een probleem als eerste tegenkomen. Voor de maker/beheerder en de andere gebruikers is het handig als een fout snel op het support forum wordt gemeld. Denk ook aan beveiligingsonderwerpen.
Nieuwe functies of wijzigingen vragen – Wat als de maintainer nee zegt?
Het kan zijn dat de ontwikkelaar van de plugin of het thema geld vraagt voor aanvullende functionaliteit of wijzigingen. Bijvoorbeeld omdat het buiten de basisfuncties valt. Realiseer je dat alles wat op WordPress.org beschikbaar wordt gesteld gratis is. De maker hoeft niet altijd mee te gaan in gratis wijzigen. Het is een onderlinge afweging wat de gebruiker ervoor over heeft en of de ontwikkelaar voor wijziging openstaat. Misschien is het gevraagde toch niet zo belangrijk. Of probeer zelf ergens anders een oplossing te vinden. Of overweeg een andere plugin of een geschikter thema.
Compatibility met andere plugins/thema’s
Plugins kunnen niet altijd samenwerken door uiteenlopende (technische) redenen. Hoe meer plugins je gebruikt, hoe groter de kans op incompatibiliteit. Gebruik deze informatie van het support forum dus om na te gaan of de plugins die je kiest kunnen conflicteren.
Reviews en Average Rating
De beoordelingen door gebruikers bereik je, net als het support forum, op WordPress.org via de pagina Themes of de pagina Plugins. Selecteer je thema of plugin, kies tabblad Details. Het item Ratings staat boven Support in de rechterkolom. Reviews zijn nuttig als feedback voor de ontwikkelaar en bij de keuze van plugins door gebruikers. Denk er, zowel bij het raadplegen als bij het plaatsen van een review, over na of het onderwerp een beoordeling of een hulpvraag betreft. Overweeg eerst een support vraag te stellen als je ontevreden bent, zodat de ontwikkelaar een verbetering kan doorvoeren, in plaats van gelijk een slechte review in te dienen.
Lightning talk 2: WordPress 5.9
In de tweede lightning talk presenteerde Erik Joling (webdeveloper en ondernemer bij Het Weblokaal) zijn visie op WordPress 5.9 vanuit het perspectief van een thema-bouwer, als ontwikkelaar van maatwerk thema’s en websites:
WordPress en Gutenberg
Met de lancering van WordPress 5.0 in december 2018 maakte de community kennis met een ware paradigmaverschuiving: Gutenberg, de nieuwe blok editor. De boodschap aan iedereen was: we gaan voortaan alleen nog maar werken met blokken, blokken en blokken. Gutenberg wordt ontwikkeld als plugin die naast WordPress draait. Functionaliteiten uit Gutenberg worden overgeheveld naar WordPress in de updates van WordPress. In een blokkenthema moet de Gutenberg plugin geïnstalleerd zijn, de aanbevolen actuele versie van Gutenberg is 11.8.
Werken met Gutenberg
De realiteit is dat de transitie van de klassieke editor naar Gutenberg in aanvang moeizaam genoemd kan worden door meerdere knelpunten. De interface van de editor is niet altijd gebruiksvriendelijk. De blokken zijn beperkt tot de content. Snelle ontwikkeling van opeenvolgende releases maakt het moeilijk voor developers om bij te houden. Voor gebruikers zijn er nog te weinig thema’s en plugins beschikbaar.
WordPress 5.8
WordPress 5.8, geïntroduceerd in juni 2021, bevat verbeteringen (o.a. van de interface) en de opstap naar interessante nieuwe functionaliteiten zoals: start van Full Site Editing (FSE), beperkte template editor, FSE blokken (site logo, query block) en het theme.json bestand.
WordPress 5.9
De release van WordPress 5.9 staat gepland voor 14-12-2021. Daarin zitten belangrijke wijzigingen die voor de ontwikkelaar grote consequenties hebben. Met de verdere uitwerking van Full Site Editing en Template Parts kun je nu ook de headers, footers en sidebars van een website bewerken. De blokken zijn overal beschikbaar geworden. De komst van theme.json en Global Styles verandert de werkwijze van de ontwikkelaar wezenlijk. Theme.json is hét grote configuratiebestand in een thema. Global Styles is een interface om de configuratie te wijzigen. Waar je eerst veel extra moest coderen voor maatwerk thema’s, kun je nu theme.json gebruiken voor settings en styles. Met aanpassing van de layout kun je een geheel eigen website creëren. Andere interessante vernieuwingen zijn o.a. spacing, responsiveness (zal geleidelijk meegenomen worden om te standaardiseren in WordPress), het nieuwe standaardthema TwentyTwentyTwo en een uitgebreide List View.
Er gaat veel veranderen
De met WordPress 5.9 ingeslagen richting zorgt voor verschuivingen. De ontwikkelaar zal minder coderen in thema’s en gaat vooral configureren. Er is een verschuiving van macht. Van veel stijl en design vastgelegd in het thema, door de ontwikkelaar afgeschermd, naar de controle uit handen geven aan de website beheerders/(eind)gebruikers. De website beheerders krijgen meer controle over layout en uitstraling, zij worden minder afhankelijk van de thema ontwikkelaar.
Uit de discussie over de consequenties van WordPress 5.9 volgden meerdere vragen om later op terug te komen. Welke autorisaties zijn er bij welke rollen mogelijk? Hoe veel wil en kan de ontwikkelaar daadwerkelijk uit handen geven aan de verschillende groepen gebruikers? Wat wil (de website beheerder van) de klant?
Tot slot
Dank aan Marcel Pol en Erik Joling voor hun voorbereiding en inzet om van hun ‘bliksempraatjes’ een flitsend succes te maken! We zullen graag opnieuw een beroep op ze doen voor vervolgdemo’s, meer informatie en ervaringen.
Dank aan de Stadkamer voor het beschikbaar stellen van het MediaLab. Foto’s door Marco Rinia.